Veiligheid en innerlijke houvast bij angst en onzekerheid

Hoe ontwikkel je innerlijke houvast?

In mijn blog “Verscheurd tussen twee werelden” eindigde ik het artikel dat als je de wereld van de liefde binnen stapt, je de wereld van de angsten en tekorten steeds meer zult willen loslaten. Maar hoe doe je dat, dat loslaten van angsten en het gevoel van tekort? Want om voorwaartse stappen te kunnen zetten hebben we houvast nodig. En wat wij mensen nodig hebben is veiligheid en zekerheid (basischakra (1)) en de moed om de relatie met jezelf aan te gaan (relatiechakra (2)). Er is een reden waarom we houvast nodig hebben om voorwaarts te kunnen ontwikkelen: we kunnen nog heel gemakkelijk in ons oude patroon van angsten en tekorten stappen.

In dit artikel wil ik je laten zien welke mogelijkheden er volgens mij bestaan om veiligheid en innerlijke houvast te ontwikkelen.

Mediteren of bidden

Allereerst wil ik aangeven dat ik merk dat meditatie de vorm is voor de ontwikkeling van innerlijke houvast. In tegenstelling tot ‘uiterlijke houvast’ laten we ons niet leiden wat we geleerd hebben, wat anderen vinden of zeggen en bovenal niet door “hoe het hoort”. Mediteren of bidden kunnen we zien als een communicatievorm met je eigen innerlijke – ontdekken hoe en wat jij het liefst zou willen. Jouw (innerlijke) wereld van liefde ontdekken.

Via meditatie kun je voeding ontvangen die het licht en de liefde in jezelf aanwakkeren. Deze voeding is oordeelloos en levert je een bepaalde mate van vrijheid en geruststelling op. Een reactie waarbij je je lichter en geliefder doet voelen. De mildheid naar jezelf wordt en is dan ongekend.

Kleine waarschuwing

Het enige minpuntje van mediteren in dit stadium kan zijn dat we de realiteit gaan verliezen. Dat we onze kracht weggeven aan datgene wat we van binnen ervaren. Contacten met interdimensionale wezens bijvoorbeeld. En dat wat we in de realiteit ervaren mooier maken in de wereld van onze geest. Zodat we daardoor onze “touch with reality” helemaal kwijt raken. En ook de weg kwijt raken.

Mijn advies is daarom ook om alles in balans te houden: doe ook aardse dingen die grondend werken. Zoals sporten/bewegen, met lekkere zing- en dansmuziek huishoudelijke taken uitvoeren of je vrienden opzoeken. Laat daarbij eventuele spanning in je hoofd los. Als je je afvraagt hoe je het beste kunt mediteren, dan kunnen we je dat in onze meditatiecursus leren. Of je boekt een individuele sessie.

De mogelijkheden die ik tegen ben gekomen om innerlijke houvast en dus innerlijke kracht te kunnen ontwikkelen, zijn:

Werken met:
1. Energieën
2. Affirmaties
3. Eigen Essentie

1. Energieën als houvast

Liefdevolle en licht energieën kunnen heel voedend zijn om ons zelfbewustzijn te activeren en te bekrachtigen. Voor mensen die gevoelig zijn voor energieën kan dat heel behulpzaam zijn om deze wereld te ontdekken. Voel of dit bij je past. Energieën kunnen je in je onderscheidingsvermogen versterken. Je leert het verschil tussen goed/kwaad, gevoelens/emoties en liefdevolle/manipulerende boodschappen kennen. Hieronder benoem ik dan ook de energieën die komen vanuit liefde, licht en vrijheid. Andere energieën die hier niet vandaan komen, benoem ik daarom niet.

De wereld van de Opgestegen Meesters/Aartsengelen

Opgestegen meesters zijn lichtwezens die ooit één of meerdere menselijke levens hebben gehad. Zij kennen het aardse leven en hebben destijds een bepaald aspect vervolmaakt. Aartsengelen zijn ook meester in een bepaald aspect. Wezens die een bepaalde eigenschap goed kunnen overbrengen, zijn wezens met zeer hogere trillingsfrequenties. Deze hoge trillingsfrequenties kunnen ons helpen om onze gevoelens en gedachten te transformeren naar zelfondersteunende gevoelens en gedachten. Hun boodschappen zijn altijd liefdevol, ondersteunend en bevrijdend.

De wereld van de edelstenen en kristallen

Wanneer we ons verbinden met edelstenen of kristallen, kunnen we hun werking op ons energieveld in laten werken. Zij kunnen energieën (gevoelens en gedachtenkristallisaties) opruimen, maar ook liefdevolle gedachten en gevoelens overbrengen en bekrachtigen.

De wereld van de buitenaardsen

Arcturiërs, Andromedans, Sirius, Pleiaden. Voor veel mensen wordt de wereld van buitenaardsen al spannender. Toch zou je een etherisch volk als deze ook kunnen scharen onder de energieën: zij kunnen net als de opgestegen meesters ons bijstaan bij gevoelens en gedachten die ons helpen om het leven op dit aardse vlak gemakkelijker te kunnen leven.

De wereld van de binnenaardsen, elementalen, dierenrijk, enzovoort

Deze wereld is de meest aardse vorm. Deze wereld communiceert vaak over je kwestie zoals deze nu is en hoe deze zich verder kan ontwikkelen. Wellicht wandel je zelf graag in de natuur om je hoofd leeg te maken en de kwestie waarmee je zit vanuit een ander perspectief te zien.

2. Affirmaties als houvast

Affirmaties zijn positief bekrachtigende zinnen die ons ondersteunen om meer bekend te worden met de wereld van liefde, overvloed en eenheid. Met eenheid bedoel ik hier dat we allemaal mens zijn en dat we onderdeel zijn van een groter geheel. Dus waarom de één boven de ander stellen?

Toestemming tot zelfliefde

De eerste affirmaties die krachtig werken zijn zinnen die jezelf toestemming geven om jezelf lief te hebben en jezelf veilig te voelen. Want dat recht heb je net als ieder ander. Bijv. “Ik mag afspraken afzeggen of onder voorbehoud maken.” Of “Ik mag me moe voelen en een tijdje niksen.”

Positieve overtuigingen m.b.t. het Zelf

Affirmaties zijn bovendien positieve overtuigingen om je oude negatieve overtuigingen over jezelf te vervangen. Alles wat uit liefde is voor het Zelf, is in dit geval goed. Daarbij is de uitdaging dat jouw positiviteit geen afscheiding, schade of manipulatie veroorzaakt. Bijv. “Ik ben goed genoeg.” Of “Ik ben het waard.” Soms kunnen zinnen onaf of vreemd klinken, terwijl ze voor jou of een ander veelbetekenend zijn.

Als richtingwijzers (voor in de wereld van licht en liefde)

Tenslotte werken affirmaties als richtingwijzers om je steeds meer en meer op je plek te voelen in de nieuwe denk- en gevoelswereld van liefde en licht. Bijv. “Ik richt me op wat ik graag wil en trek het zo naar me toe.” Of “Ik ben de bron van mijn overvloed.” Deze affirmaties helpen zo je realiteit te scheppen waar je je veilig en zelfverzekerd kunt voelen.

3. De eigen Essentie als houvast

Als we houvast nodig hebben, dan is dat omdat we ons onveilig, angstig of onzeker voelen. Om bepaalde gevoelens aan te kunnen (boosheid, angst en verdriet) en deze te kunnen onderzoeken, duiken we in ons gevoel, omringen we ons met dat gevoel zodat we kunnen helen. Maar wie geeft ons liefdevolle aandacht als het ons allemaal te veel wordt? Wie ondersteunt en troost ons om de ruimte in te nemen die we zo hard nodig hebben? Om te klagen, te jammeren, te huilen? En wie bewaakt de grenzen zodat we ons veilig kunnen voelen?

De Ideale innerlijke vader en de Ideale innerlijke moeder

Zoals iemand het zei: ik heb behoefte aan iemand die over mijn schouder meekijkt en me begeleidt. Zo is de Ideale Vader of Ideale Moeder. Zij kijken over je schouder mee of staan naast je en begeleiden je in je proces om moeilijke emotionele pijnen aan te gaan. Het kinddeel dat verdrietig, boos, bang, kritisch of perfectionistisch is, wordt gezien, gehoord en gerust gesteld. Je innerlijke ouders zijn ideaal: ze zeggen precies wat je wil horen, doen precies wat je wil voelen en weten precies wat je nodig hebt. En als ze een foutje maken, dan laat je ze het opnieuw maar anders zeggen totdat het goed voelt.

Innerlijke man en innerlijke vrouw

Na verloop van tijd als je innerlijk kinddeel zich veiliger voelt en zelfverzekerder is geworden, kan het zich ontwikkelen tot een innerlijke jongen EN een innerlijk meisje (passend qua leeftijd en gedrag). Nog veel later zullen ze zich ontwikkelen tot een innerlijke man/vrouw. Beide helften zijn dan aanwezig en vragen om in balans gehouden te worden. Volwassen worden betekent dat beide delen zich met elkaar integreren en dat jij aan de buitenkant – naar buiten toe in de wereld – volledig jezelf bent.

Innerlijke houvast

Om te kunnen groeien hebben we veiligheid, liefdevolle aandacht, ruimte en begrenzing nodig. Als we dat als kind niet of te weinig hebben gekregen, dan kan het tijd worden dat we dat onszelf gaan bieden. Want voor sommigen is er geen weg terug: we willen groeien. En ik hoop dat ik je hiermee een idee heb kunnen geven hoe je het zou kunnen doen. Mocht je echter hulp in de begeleiding willen, dan kun je contact met me opnemen.