Van Burn Out naar Burn it Off

Ik ben het vaak genoeg kwijt. Dat lichtje in mijn borstkas. Dat lichtje dat geloof, hoop en liefde inhoudt (o, komt het daar vandaan?). Want midden in mijn borstkas, voel ik een lichtbolletje branden. Als ik me erop concentreer, geeft het mij gevoelens van vertrouwen, optimisme en positiviteit.

Burn Out?

Gedurende het afgelopen weekend had ik barstende koppijn. Mijn innerlijk lichtje was uit. Of kwijt. Of zoek. Een milde herinnering aan mijn burn out periode. Ik wist dat dit met stress te maken had: ik genoot niet meer, ik kon de flow niet meer vinden, mijn vertrouwen in en overgave aan Bron waren helemaal zoek en het enige wat ik deed was zorgen maken. Hoofdpijn was dus het gevolg: neem rust.

Rust

En ja, daar ging ik dan: niets doen. Me-time. Toch maar even op Facebook: au, mijn hoofd! Oké, dan maar niet. Adem in, adem uit. Hoe voel ik me? Allerbelabberdst. Moe. Ik wil slapen. Oké. Op de bank, slapen. En na een powernap van 10 min. voel ik me opgelucht. Wat wil ik nu doen? In de tuin zitten. Nou, dan doen we dat toch?

Ik plaats mezelf in de tuin en vlij me neer in een comfortabele stoel. Genietend kijk ik om me heen en luister naar de natuur. Ik zie dat mijn groentebakken mest en nieuwe aarde nodig hebben. Morgen, hoor ik en noteer dat op mijn mentale to-do lijst voor morgen. Verder moet ook het gras weer gemaaid worden, zie ik. Na het vullen van de bakken, hoor ik. Wordt een drukke dag morgen, denk ik nog. Om dat allemaal voor het voorspelde slechte weer klaar te hebben? Waarbij ik de verantwoordelijkheid duidelijk overlaat aan iets of iemand anders.

Meditatie in Actie

Maar de volgende dag blijf ik in die rust. Hoewel ik weet wat er op de to-do-list staat, maak ik me niet druk. Als er energie naar toe gaat, dan volg ik de energie. Zo niet, dan doe ik niets. En voor ik het weet ben ik bij de winkel, haal daar 2 zakken potgrond, vul de groentebakken met mest, strooi er daarna potgrond bij en heb voor ik het weet het gras gemaaid, geharkt en opgeruimd. Precies op tijd begint het daarna te plenzen. Fijn voor mijn plantjes en gras. Hè, wat een fijn gevoel. Duizend-en-één dingen gedaan zonder een spoortje van energieverlies. Sterker nog, ik heb nog voldoende energie over.

Burned it Off

Met die hernieuwde energie voel ik dat ik in alle rust positief de toekomst in mag kijken. Ik mag zelfs ‘zien’ wat ik mag en kan verwachten. “Wat wil ik?” vraag ik me af. Uiteindelijk voel ik hoe ik de komende maanden invul zonder daarbij een greintje angst of stress te voelen. Sterker nog, als ik aan de toekomst denk, zie ik dingen waarbij ik erop vertrouw dat ze een tandje hoger bijgesteld kunnen worden. Omdat ze de volgende stap inhouden. En ik heb er zin in. Ik heb weer focus. Ik weet weer ‘how to burn it off’. Het betekent meer en meer mezelf zijn. Meer stralen, meer overvloed, meer liefde, meer gemoedsrust. Wie wil dat nou niet?

I Am that I AM

Ik heb het weer gevonden. Dat lichtje in mijn borstkas. Dat lichtje dat straalt van vertrouwen, optimisme en positiviteit. Hè, hè.